
Odmiana: JULIA
Miejsce wyhodowania: Czechy
Pochodzenie: Quinte x Discovery
Podkladki: M9
Owoce: Owoce średnie do dużych (120-160g) kuliste, spłaszczone; skórka gładka, błyszcząca, pokryta w całości bardzo intensywnym rozmytym rumieńcem, na którym kontrastują białawe przetchlinki. Miąższ kremowobiały, jędrny lecz delikatny, o słodkokwaskowatym smaku. Owoce są odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Dojrzałość zbiorcza: Owoce dojrzewają od połowy do końca lipca, mniej więcej równocześnie z odmianą Oliwka Inflandzka, tuż po odmianie Early Geneva.
Przydatność: Wczesnoletnia odmiana deserowa o bardzo atrakcyjnych owocach. Łatwa w uprawie dzięki umiarkowanej sile wzrostu oraz odporności na parcha i mączniaka jabłoni.
Plonowanie: W okres owocowania drzewa wchodzą wcześnie, owocują średnioobficie, corocznie.
Wzrost: Wzrost umiarkowany, korony mają kompaktowy charakter, początkowo są luźne, później w skutek cięcia zagęszczają się. Owocowanie odbywa się na krótkopędach.
Podatność na choroby: Odmiana tolerancyjna na parcha i mączniaka jabłoni. W wieloletnich doświadczeniach polowych nie zanotowano porażenia owoców przy braku ochrony chemicznej.
Wytrzymałość na mróz: Odporna